Recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek onthullen dat huishoudens in Raalte tussen 2014 en 2023 een stijgende welvaart hebben ervaren, maar niet zo snel als in soortgelijke gemeenten. De combinatie van opleidingsniveau, arbeidsparticipatie en inkomen in Raalte blijkt lager te liggen dan in vijftien vergelijkbare gemeenten.
Het relatief lagere welvaartsniveau in Raalte wordt voornamelijk toegeschreven aan het opleidingsniveau, dat weliswaar boven het landelijk gemiddelde ligt. Dit betekent dat er proportioneel meer inwoners in Raalte een hbo- of universitaire opleiding hebben afgerond.
Uit de CBS-gegevens blijkt dat in vergelijkbare gemeenten zeven een hogere plaats innemen op de welvaartsladder dan Raalte. Daarentegen scoren vijf gemeenten lager, en in drie gemeenten is het welvaartsniveau vergelijkbaar. Interessant is dat in elf van deze gemeenten de welvaart de afgelopen jaren sneller is gestegen dan in Raalte, terwijl in vier gemeenten de welvaart minder snel toenam.
De verschillen in welvaartsgroei tussen gemeenten worden ook beïnvloed door regionale investeringen. Gemeenten die aanzienlijke investeringen doen, zoals in parken, fietsroutes en nieuwe woningen, zien een snellere stijging van het welvaartsniveau dan gebieden met minimale investeringen. In steden zoals Rotterdam wordt bijvoorbeeld gestreefd naar de verbetering van hele wijken, zoals de Afrikaanderwijk en Feijenoord, met de aanleg van dure nieuwbouwprojecten.
Het welvaartsniveau in Raalte kan op wijkniveau aanzienlijk variëren. De Drostenkamp, dat in 2014 boven het landelijk gemiddelde lag, heeft sindsdien een daling in welvaart ervaren. Aan de andere kant bevinden de meest welvarende huishoudens zich in het Buitengebied Raalte, terwijl De Olykampen een ander verhaal vertelt.
De analyse van welvaartstrends in Raalte en de omliggende gemeenten biedt inzicht in de dynamiek van economische groei en sociale ontwikkeling op lokaal niveau. De structurele factoren die de welvaart beïnvloeden en de regionale investeringen werpen een nieuw licht op de verschillen tussen gemeenschappen en bieden aanknopingspunten voor toekomstig beleid.